29 Aralık 2016 Perşembe

III. Vlad (Kazıklı Voyvoda)


III. Vlad Tepeş, gençlik yıllarında babası tarafından Osmanlı Devleti'ne rehin olarak verilmişti. 1442 ile 1448 yılları arasında rehine olarak tutulmuştur. 1448 yılında İkinci Kosova Savaşı sonrası Osmanlı Devleti desteğiyle Eflak'ın başına geçme girişiminde bulundu, ancak bu girişim Macaristan tarafından desteklenen Eflak voyvodası yenilgiye uğratıldı ve sürgün edildi. Erdel beyi Belgrad şehrini Osmanlı Devleti kuşatmasına karşı savunmaya giderken Vlad'ın komutasına Güney Erdel'in savunmasını sağlamak için ordu verdi. Bu durumdan faydalanan Vlad Eflak'a sefer düzenledi ve III. Vlad adıyla Eflak voyvodası oldu.     


Voyvoda, görevi 1456 yılında geldiğinde rakiplerini çeşitli yöntemlerle cezalandırdı ve idam etti. En ünlüsü arasında kazığa geçirme yöntemi vardı. 


Osmanlı'ya Karşı, voyvoda Osmanlı'ya vergi ödemeyi reddetti ve Macaristan Krallığı ile ittifak yaptı. 1460 ile 1461 yılları arasında Sırbistan ve Karadeniz kıyılarına kadar ilerleyişi sürdü. Kendi ifadesiyle 23 bin 884 Türk ve Bulgar'ı katletti. Bu gelişmeler sonucunda Osmanlı ordusu 1462 yılında Eflak voyvodasına karşı sefere çıktı. Eflak'a ulaştıklarında 5 kilometre boyunca kazıklarla dikili bir alandan geçtiler.  20 bin Osmanlı esirini kazığa geçirmiş. Osmanlı ordusu 4 Haziran 1462'de Vlad'ın kalesini ele geçirdi. Vlad, Osmanlı padişahına başarısızlıkla sonuçlanan suikast girişimi düzenledi. Daha sonra kaçmadan önce terk ettiği topraklardaki suyu zehirledi, ekinleri yaktı, tüm hayvanları öldürdü. Hapishanedeki mahkumları salıverdi ve Türklerin arasına karışmasına teşvik etti. 



Sürgün ve Sonu, Vlad Macaristan'a bağlı beyliklerden birine kaçarak Macaristan Kralından yardım istedi. Macaristan Osmanlı'ya bağlı yeni yönetimi tanıdığı için Vlad'ın bu isteğini reddetti. 1462 yılında tutuklandı ve sürgün edildi. 1474 yılında sürgün dönemi sona erdikten sonra Eflak'ı yeniden ele geçirme planları yaptı. 1476 yılında 300 asker ile Osmanlı'ya karşı koymaya çalıştı. Öldürülen Vlad'ın başı kesilerek öldürüldüğünün ispatı olarak Osmanlı padişahına gönderildi. 


Rivayet ve Geleceği, Vlad'ın bir vampir olduğu rivayeti Almanya, Macaristan ve Rusya'da yayılmaya başladı. Romen halkı kahraman olarak görmeye devam etti. Daha sonra III. Vlad'dan esinlenerek Dracula adlı romanı yazıldı. Böylece Vlad, Kont Drakula efsanesine dönüştü. 



Drakula'nın şatosuna 1948 yılında el koyan Romanya, 26 Mayıs 2006 yılında Habsburg ailesine verildi.


İfadelerİfadeler