5 Aralık 2016 Pazartesi

Gazze Yardımında Yaşanan Devlet Terörü


Gazze İnsani Yardım Filosu, İsrail'in Filistin'e bağlı Gazze şehrine gerçekleştirdiği operasyonlar sonucu, mağdur kalan Gazze halkına yardım amaçlı destek verilmiştir. 30 Mayıs 2010 tarihinde Challenger 1, Challenger 2(Arıza dolayısıyla yolcular Mavi Marmara gemisine aktarılmıştır.), Defne, Eleftheri Mesogeios, Gazze, Mavi Marmara ve Sfendoni yük gemilerinin toplam 32 ülkeden 663 katılımcıyla birlikte öğleden sonra 03:45'te yola çıkmışlardır. 



Saldırı, 30 Mayıs 2010 tarihinde İsrail yetkilileri tarafından Mavi Marmara'ya gece 11:30'dan uyarı mesajları gelmeye başladı. Gönderilen uyarı mesajlarına karşılık, gemi yetkililerinin ''açık denizden güneye doğru gidilmekte olduğu filoda yer alan insani yardım malzemelerinin Gazze'ye ulaştırılacağı'' bildirilerek, uyarı geri çevrildi. İsrail yetkililerinin çağrıları gece 2:00'a kadar sürdürdü.
Daha sonra İsrail yetkilileri tarafından uydu frekansları kesilerek iletişim kurmaları engellendi. Gece 3:00'da İsrail donanması harekete geçmeye başladı, sabaha karşı 4:30'da gemiye doğru ateş açılmaya başladı. Güverteye inmeye çalışan İsrail güçlerine karşı gemide bulunan çeşitli malzemelerle karşı koydular, toplamda üç İsrail askerini etkisiz hale getirerek yaraladılar. 




Ölü ve yaralı, 9 Türk ve 1 Amerikan vatandaşı saldırıda öldürüldüğü, 54 kişininde yaralandığı bildirildi.

Geri dönüş, 7 Ağustos 2010 tarihinde serbest bırakılan Defne, Gazze ve Mavi Marmara yük gemileri Hatay, İskenderun limanına ulaşmıştır.



İsrail Soruşturması, ordunun ölümlere yol açtığı operasyonla ilgili soruşturmayı iki ay sonra işleme koymuştur. Hukuk kurallarını ihlal eden bir durumun olmadığı, ordunun gemi içerisindeki kişilerin direnmesini değerlendirmediği ve operasyonun B planından yoksun olarak gerçekleştirildiği için bir hata olarak değerlendirilmiştir. 3 asker hakkında soruşturulma açılmış ve 1 asker gemide bulunan bir kişiye ait olan diz üstü bilgisayar, pusula ve fotoğraf lensine el koymasından ötürü hakkında 5 ay hapis, ayrıca 123 dolar para cezası verilmiştir.

Birleşmiş Milletler Soruşturması, İsrail'in Mavi Marmara'na yönelik baskını hakkındaki raporunda, İsrail ordusu uluslararası hukuku ihlal etmiştir. Türkiye'nin saldırı hakkındaki tezlerini de haklı bulunduğu belirtilmiştir. Saldırıda ölenler arasında bir kişinin kamerayla çekilen görüntü alırken kafasından ve yüzünden vurulduğu tespit edilmiştir. 14 Ekim 2010 tarihinde Türkleri temsil eden 3 avukattan oluşan heyet Hollanda'nın Lahey şehrinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı'na başvuruda bulundu.

İsrail Devleti Geri Adımı, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Orta Doğu turu sırasında İsrail'i ziyaret etmiştir. Bu görüşmeden sonra İsrail Başbakanı 22 Mart 2013 tarihinde Türkiye Başbakanı'nı arayarak Gazze filosu saldırısı sırasında meydana gelen can kayıpları ve yaralanmalardan dolayı özür dilemiştir. İlişkilerin normalleşmesi için saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi kabul etmiştir. Türkiye Başbakanı, Türkiye Cumhuriyeti adına özrün kabul edildiğini bildirmiştir.

Tazminat, Türkiye Cumhuriyeti'nin İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için şart koyduğu Mavi Marmara olayında yaşamını yitirenlerin ailelerine ödenmesi gereken tazminat İsrail tarafından kabul edilmiş ve 30 Eylül 2016 tarihinde 20 milyon dolar Adalet Bakanlığı hesabına yatırılmıştır.
  
Türkiye Cumhuriyeti Dava Süreci, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki süreç 'Türkiye-İsrail arasındaki ilişkiler'' gösterilerek 9 Aralık 2016 tarihinde davanın iptali ile sonuçlanmıştır.


İfadelerİfadeler