28 Aralık 2016 Çarşamba

Vampir Söylentileri


Vampir, günün batması ve günün doğması arasındaki zamanda çıktığı, insanlara saldırıp kanlarını emdiği söylenen varlıktır. 

Kan emme ve öldükten sonra dirilme Orta Çağ yıllarında yayıldı. O dönem İngiltere'de Galli bir din adamı, bir vampirin bütün köy ahalisinin kanlarını emmek istemiyle öldürdüğü ve köyde sağ kalan tek kişinin kılıcını çekip kana susamış yaratığı öldürmüş ve köyde oluşan tehlike sona erdiğini iddia etmiştir.   

Vampir varlığına inanan bilim insanları vampir özelliklerini, acıyı en az düzeyde hissederler, vücutlarında hafif çukurluklar ve izler mevcut, gözleri değişim içinde ve iki göz asla aynı renkte bulunmaz. Hızlı ve güçlü tepkiler verebilirler. Ten ısıları değişim içindedir. Gün ışığından etkilenmezler. Düşünce okuyabilirler. Düşüncelerini ve zekalarını dışarıya belli etmezler. Dişleri çok büyük bir şekilde bulunmaz.



Bilim ve Vampirlik, Kaliforniya Üniversitesi araştırmacısı kimya profesörü yaptığı araştırmaya göre vampirliğin asıl sebebi Porfiria hastalığı olduğu kanısına varmıştır. Hastalık hakkında bilgisi olmayan toplumun, vampir olarak nitelendirmişlerdir. 

Araştırmacı profesör, ''Hasta anormal kıllanma görülür. Dudaklar kuruduğu için dişler belirir. Hasta acı çeker ve sonunda da çıldırır.'' diyerek hastalığa açıklık getirir. 



Türk Vampir İnanışı, Türk toplumunda sık karşılanmasa da Batı anlayışında kayıtlara girmiştir. 1970 yılında Cihangir vampiri olayı yaşanmıştır. 1884 yılında Budapeşte Üniversitesi bir öğretim üyesi kitabında yaşamı ve maceralarında Türkler'deki bazı vampir inanışlarına değinmektedir. Osmanlı'da yaygın bir anlayışa göre vampirler ağaç kovuğunda gizlenir ve avlanır. Ele geçirilen vampirler kafası kesilir ve çuvala konup denize atılırmış.  

Maçkey(Meçik), Türk, Anadolu ve Altay halk inanışı, Batı dillerindeki karşılığı ile örtüşen bir anlamda vampir demektir. Türk halk inancında kendine özgü vampirlik türüdür. Batı inanışlarına benzeyen özellikleri mevcuttur. 
Türk inancında mezardan çıkan ölü demektir. Ölüp tekrar dirilen varlıktır. İnanışta kötülük yapanların ölünce hortladığına inanılır. Gömüldüğü gece mezardan çıkar. Veba hastalığı taşıdığına inanılır. İnsanların kanını emer ve içtiklerinde büyüdüğüne inanılır. Kambur bir yaşlı kadın şeklinde düşünülür.



Uzak Doğu Vampir İnanışı, hortlak benzeri yaratıkların varlığına inanılıyor. Bunlar ani ve korkunç biçimde ölen ölülerin ruhları olduğu söyleniyor. Sadece kan içtiği söylenmiyor, iç organlarla da beslendiği söylentisi mevcut. Vücutlarını parçalayarak bölünebilme, yarasa kanatlarıyla uçabilme, Uzun dilleriyle kan içebilme gibi özellikleri olduğu söyleniyor. Genç ve güzel kadınların intihar ve doğum sonucu ortaya çıktığı söyleniyor. Japon kültüründe vampir inanışı bulunmuyor. Çin'de ise zombi benzeri kara büyüle yeniden diriltilen cesetler olduğu inanılıyor.  



Ay Tanrıçası Selena, ''Vampir İncili'' Yunan mitolojisinin efsanevi Delphi kahinine ait olup olmadığı ya da tarihsel bir değer taşıdığı bilinmese de, antik Yunan mitolojisindeki hikayesinden farklı bir çizgide ilerleyen bu hikayeye göre, ilk vampirin ay ve av tanrıçası Artemis tarafından yaratılıyor. 



Carl Gustav Jung'a Göre, kolektif bilinçaltı zamanın başlangıcından beri insanlık tarafından paylaşılmakta olan olayları bir süre sonra belli davranış kalıplarına oturtmuş ve bu kalıpları kuşaklar boyunca aktarmaya başlamıştır. 

1 yorum şimdiye kadar

Doğaüstü varlıklar ve ruhaniyet ile ilgili tüm sorunlarınıza, yardım için bize ulaşabilirsiniz.

İnstagram: kevinletalis

Karanlığa ışık tutmak için buradayız.


İfadelerİfadeler