19 Kasım 2016 Cumartesi

Öldürülen Gazeteciler (1994 - 2015)


* Ruhi Can Tul, Turkish Daily News gazetesinde çalışıyordu. Samsun'a ailesinin yanına gitmek için bindiği otobüs Kırklareli'nde PKK tarafından yerleştirilen bomba sonucu 14 Ocak 1994 tarihinde hayatını kaybetti. 

* Nazım Babaoğlu, 1975 yılında Urfa'da doğmuştur. 12 Eylül döneminde ailesi ile beraber Diyarbakır'a yerleşti. İlk okula burada başladı, ama ekonomik sıkıntılardan dolayı 2 yıl sonra Urfa'ya geri dönmek zorunda kaldılar. Liseyi burada okurken son sınıfta Özgür Gündem gazetesinde çalışmaya başladı. Aynı yılda Üniversite sınavlarına hazırlanıyordu ama 12 Mart 1994 tarihinde Urfa'da kaçırıldı ve sınava giremedi. Daha sonra bir itiraf sonrasında öldürülüp gömüldüğü anlatılmıştır.

* Kamil Koşapınar, Zaman gazetesinde çalıştı. 19 Mart 1994 tarihinde Erzurum'da öldürüldü.

* Erol Akgün, Derim Çözüm gazetesinde çalıştı. 8 Eylül 1994 tarihinde Kocaeli'de öldürüldü.

* Bahri Işık, Çağ Marmara gazetesinde çalışmış. 17 Eylül 1994 tarihinde İstanbul'da öldürülmüştür.

* Ersin Yıldız, Özgür Ülke  gazetesinde çalıştı. 3 Aralık 1994 tarihinde İstanbul'da ofisinde bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Onat Kutlar, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki eğitimini bırakarak, Felsefe eğitimi almak amacıyla Fransa'ya Paris şehrine gitti. 2 yıl sonunda Türkiye'ye dönerek Doğan Kardeş dergisinde çalıştı. 1985 yılında Almanya'nın Berlin şehrinde Film Festivali jüri üyeliği üyeliği yaptı. 1994 yılında Fransız hükumetince verilen L'Ordre des Arts et des Lettres ödülüyle onurlandırıldı. 30 Aralık 1994 yılında Cafe Marmara'ya bırakılan bomba sonucu ağır şekilde yaralandı, 11 Ocak 1995 tarihinde de hayatını kaybetti.

* Bekir Kutmangil, Madenci, iş adamı, Yeni Günaydın ve Süper Tan gazetelerinin sahibidir. 23 Mayıs 1995 tarihinde İstanbul'da aracına gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir.

* Nail Aydın, Son Haber gazetesinde çalışmıştır. 28 Temmuz 1995 tarihinde Giresun'da öldürülmüştür.

* Safyettin Tepe, 1968 tarihinde doğmuştur. Özgür Gündem gazetesinin Adana ve Gaziantep muhabirliğini yapmıştır. Daha sonra Yeni Politika gazetesinden de çalışmıştır. 25 Ağustos 1995 tarihinde Batman'da gözaltına alınmış, 19 Ağustos 1995 yılında gözaltı sürdüğü sırada öldürülmüştür. 

* Metin Göktepe, 10 Nisan 1968 tarihinde Sivas'ta doğmuştur. İlkokulu küçük bir yerleşim yerinde(Köy) okumuştur. 1979 yılında İstanbul'a gelmiştir ve ilkokul hayatına devam etti, liseyi de bitirdi. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü'ne girdi.. 1992 yılında Gerçek dergisinde çalışmaya başlamış ve 1995 yılında Evrensel gazetesinde muhabirlik yapmıştır. 
8 Ocak 1996 tarihinde haber yapmak için gittiği hapishanede gözaltına alınmış ve polislerce dövülerek öldürülmüştür. 

* Yemliha Kaya, 1968 yılında Kahramanmaraş'ta doğmuştur. Hayatı eğitim almamıştır, işçi olarak çalışmıştır. Yoksul Halkın Gücü gazetesinin sahibi öldürülmesinden sonra gazeteyi devralmış ve yazı işleri müdürlüğü yapmıştır. 1994 yılında gözaltına alındı. Ölüm orucu na katıldı ama daha fazla direnişi sürdüremedi ve 27 Temmuz 1996 tarihinde ölü olarak bulundu. 

* Mehmet Topaloğlu, Kurtuluş gazetesinde çalışmıştır. 28 Ocak 1998 tarihinde İstanbul'da öldürülmüştür. 

* Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, İlk ve ortaokul eğitimlerini Kilis'te tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesini bitirdi, 1962 ve 1963 yıllarında Yenigün gazetesinde yazı işleri müdürlüğü görevi üstlendi. 1967 yılında Paris Hukuk Fakültesinde doktorasını tamamladı. Hacettepe Üniversitesinde öğretim hayatına başladı.  1977 yılında Cumhuriyet Halk Partisi 5. dönem  İzmir Milletvekili oldu. Bülent Ecevit döneminde 1978 ve 1979 yıllarında Kültür Bakanlığı olarak görev aldı. 12 Eylül sonraları üniversiteye dönerek Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde siyaset bilimi dersi vermek üzere öğretim görevlisi oldu, aynı zamanda Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı görevini üstleniyordu. 9 Eylül 1995 yılında gerçekleşen trafik kazasında eşini kaybetti. 1997 yılında ikinci evliliğini yaptı. 21 Ekim 1999 tarihinde Ankara'daki evinin önünde park halindeki aracının üzerine bırakılan bombanın patlaması üzerine hayatını kaybetti.

* Hrant Dink, 1954 yılında Malatya'da doğmuştur. İstanbul'a taşındıktan sonra annesi ve babası 1961 yılında boşandı, iki kardeşi ile birlikte yetimhaneye yerleştirilmiştir. Türkiye'de gelişmekte olan sol siyasetten etkilenmiş ve Türkiye Komünist Partisi'nde siyaset yapmaya başlamıştır. Lise hayatını bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji alanında eğitim almaya başladı. İki kardeşi ile birlikte yayınevi ve kırtasiye işleri yapmaya başladı, aynı esnada da  eşiyle birlikte yetimhane yönetmeye başladı. Uzun süre aktif olarak çalışan bu yerler daha sonra devletin el koymasıyla sonuçlandı. Askerden geldikten sonra gazetelerde kitap eleştirmeni olarak yazı hayatına başladı. Gündemde oluşan yanlış haberleri düzeltmesiyle tanındı. Türkçe ve Ermenice gazete çıkarmak için uğraştı ve bunun hakkında öneride bulundu. 5 Nisan 1996 tarihinde Agos gazetesinin kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlık görevlerinin üstlendi. Agos gazetesi dışında Zaman ve Bugün gazetelerinde de yazmaya başladı. 19 Ocak 2007 yılında İstanbul'da Şişli'de Agos gazetesi çıkışı yakın mesafeden yapılan saldırı sonucu vurularak öldürüldü.

* Cihan Hayırsever, Güney Marmara'da Yaşam gazetesinde genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. 18 Aralık 2009 tarihinde Balıkesir'de sokak ortasında vurularak öldürüldü. 

* Nuh Köklü, 1968 tarihinde Ankara'da doğmuştur. İlk mesleği Açık Radyo program yazarlığı olarak başladı. Hürriyet, Radikal ve Yeni Sabah gazetesinde çalışmaya başladı. Daha sonra NTV'de program editörü olarak çalıştı. 17 Şubat 2015 tarihinde İstanbul'da meydana gelen dükkan camının kırılması sonucu oluşan arbede de bıçaklanarak öldürülmüştür.  

(Gazetecilerin isimleri çağdaş gazeteciler derneği baz alınarak hazırlanmaktadır.)


İfadelerİfadeler