7 Kasım 2016 Pazartesi

Cumhuriyet'in Yazarlarına Yönelen Saldırı


* Prof. Dr. Server Tanilli, 7 Nisan 1978 tarihinde 47 yaşında silahlı saldırı sunucu felç oldu. 1980 yılları arasında Fransa'ya gidip Strazburg Üniversitesinde görev yaptı, 2000 yılında Türkiye'ye geri döndü. Cumhuriyet gazetesinde köşe yazıları yayınlandı. 29 Kasım 2011 yılında evinde hayatını kaybetti.

* Prof Cavit Orhan Tütengil, İlk ve Orta okulu Tarsus'da, eğitim hayatının geri kalanını Haydarpaşa lisesinde tamamladı. 1944 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü mezunu olarak 1944 ve 1953 tarihleri arasında Antalya ve Diyarbakır liselerinde  Felsefe öğretmenliği yaptı. Kepirtepe ve Aksu Köy Enstitülerinde görev yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2 yıllığına eğitim ve inceleme gezisi için gönderildi, yurda döndükten sonra İstanbul İktisat Fakültesinde Sosyoloji Asistanı olarak görev yaptı. Doktorasını ''Montesquieu Siyasi ve İktisadi Düşünceleri'' üzeri üzerine tamamladı. 1960 yılında doçent unvanı aldı. Cumhuriyet gazetesi köşe yazarlığından fikirlerini halka aktarıyordu. 7 Aralık 1979 tarihinde üniversiteye giderken silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. 

* Ümit Kaftancıoğlu, İlkokul bitirdikten sonra köy enstitüsüne katılmak için yılarca emek harcadı, ve en sonunda Cılavuz Köy Enstitüsü'ne girmeyi başardı. 1957 yılında okuduğu Enstitüyü bitirdikten sonra Mardin'in Derik ilçesinde öğretmenlik görevine başladı. 1961 yılında Balıkesir Necati Bey Enstitüsü'ne girdi ve burada Edebiyat Bölümünü bitirip Rize'nin Pazar ilçesinde Türkçe öğretmenliğine başladı. Daha sonra yedek subay olarak görev yaptı, görevini tamamladı. Türkiye Radyo Televizyon kurumunun gerçekleştiği sınavı kazanarak, 1974 tarihinde yapımcılık görevine başladı. 11 Nisan 1980 tarihinde Türkiye Radyo ve Televizyon kurumu binasına gitmek üzere evinden ayrılırken silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

* Prof. Dr. Muammer Aksoy, 1961 anayasasını hazırlayan komite arasında sözcülük yapmıştır. 1939 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitiren daha sonra İsviçre'ye gitti, Zürih Üniversitesi Hukuk ve Devlet Bilimleri Fakültesinde doktora yaptı. Türkiye'ye dönüşünün ardından İstanbul Üniversitesinde Asistanlık ve Ankara Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1957 yılında yapılan değişiklik üniversite değerlerine zarar verdiği gerekçesiyle görevinde ayrılarak Cumhuriyet Halk Partisine girdi. 27 Mayıs 1960 tarihinde üniversiteye dönen ve Siyasi Bilimler Fakültesinde Profesör oldu. 12 Mart 1971 Muhtırası olaylarından sonra tutuklandı, fakat yargılama sonucunda temize çıkarak serbest kaldı. 1977 yılında Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili unvanıyla meclise katıldı. Avrupa Konseyi Temsilciliği ve Türk Hukuk Kurumu Başkanı olarak görevini sürdürdü. 12 Eylül 1980 tarihinden sonra Ankara Barosunda başkan seçilerek görev yaptı. 1989 yılında Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Bahri Savcı, Münci Kapani ve Bahriye Üçok gibi aydınlar birlik olarak Atatürk Düşünce Derneği kuruldu. 31 Ocak 1990 tarihinde Ankara'da bulunan evinin önünde silahla öldürüldü.  

* Bahriye Üçok, İlköğretimini Ordu'da tamamladıktan sonra, lise hayatına İstanbul'da Kandilli Kız Lisesinde devam etti. Yüksek Öğretim eğitimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk-İslam Tarihi Bölümünde sürdürürken, aynı zamanda Devlet Konservatuarı Opera Bölümünü okumayı da sürdürdü.  1953 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı, aynı zamanda ilk kadın öğretim görevlisi oldu. 1957 yılında doktor, 1964 yılında ''İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar'' adlı çalışmasıyla doçentlik unvanını aldı. 1971 yılında Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından senatör seçildi ve aktif siyasi hayata atıldı. 1977 yılında Cumhuriyet Halk Partisine katıldı. 12 Eylül 1983 tarihinde Halkçı Partinin kurucu üyesi konumuna geldi ve aynı yıl seçimlerde Ordu milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. 1986 yılında Sosyaldemokrat Halkçı parti üyesi, 1990 yılında da parti meclis üyesi konumuna geldi.
6 Ekim 1990 tarihinde Ankara'da Çankaya ilçesinde bulunan evine gönderilen kargonun elinde patlamasıyla hayatını kaybetti.

*  Uğur Mumcu, İlk ve orta okulları Ankara'da okuyan çok aktif öğrenciydi. Bu hızlı aktifliği 1961 yılında Hukuk Fakültesinde kazanarak devam etti, 1965 yılında yüksek öğretim eğitimini tamamladı. Bir süre avukatlı yapan ve yabancı dil eğitimi görmek için İngiltere'ye gitti. 1969 ve 1972 yılları arasında Ankara Üniversitesi Hukuk Profesörü asistanı olarak çalıştı. Asker olarak görev alacağı yıl 12 Mart döneminde bir yazısında ''ordu uyanık olmalı'' sözleri nedeniyle '' Orduyu harekete geçirmek ve toplum üzerinde baskı kurmak'' iddiasıyla suçlanarak 7 yıl hapis istemiyle tutuklandı. Daha sonra yargıtay kararı bozdu ve serbest bırakıldı. Askerlik görevini yedek subay olarak yapması gerekirken 1972 ve 1974 yılları arasında Ağrı'da Patnos ilçesinde sakıncalı piyade eri olarak görevi tamamladı. Ağır koşullar altında görev yaparken, var olan ülseri yüzünden mide kanaması geçirdi.
Yeni Ortam gazetesinde köşe yazarlığı üstlendi. 1975 yılında Cumhuriyet gazetesine geçerek köşe yazılarını yazmaya başladı. 1977 yılında sadece Cumhuriyet gazetesi adına yazmaya başladı ve 1991 yılına kadar ara vermeden yazmaya devam etti. 1991 yılında gazetede bir takım sorunlar oldu ve 3 Mayıs 1992 tarihinde Milliyet gazetesi adına yazmaya başladı, Cumhuriyet gazetesinde yönetim değişikliği yapılınca 7 Mayıs 1992 tarihinde Cumhuriyet gazetesine döndü. 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara'daki evinin önünde park halindeki aracına bomba koyularak suikast kurbanı olarak hayatını kaybetti.  

*Onat Kutlar, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki eğitimini bırakarak, Felsefe eğitimi almak amacıyla Fransa'ya Paris şehrine gitti. 2 yıl sonunda Türkiye'ye dönerek Doğan Kardeş dergisinde çalıştı. 1985 yılında Almanya'nın Berlin şehrinde Film Festivali jüri üyeliği üyeliği yaptı. 1994 yılında Fransız hükumetince verilen L'Ordre des Arts et des Lettres ödülüyle onurlandırıldı. 30 Aralık 1994 yılında Cafe Marmara'ya bırakılan bomba sonucu ağır şekilde yaralandı, 11 Ocak 1995 tarihinde de hayatını kaybetti.

* Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, İlk ve ortaokul eğitimlerini Kilis'te tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesini bitirdi, 1962 ve 1963 yıllarında Yenigün gazetesinde yazı işleri müdürlüğü görevi üstlendi. 1967 yılında Paris Hukuk Fakültesinde doktorasını tamamladı. Hacettepe Üniversitesinde öğretim hayatına başladı.  1977 yılında Cumhuriyet Halk Partisi 5. dönem  İzmir Milletvekili oldu. Bülent Ecevit döneminde 1978 ve 1979 yıllarında Kültür Bakanlığı olarak görev aldı. 12 Eylül sonraları üniversiteye dönerek Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde siyaset bilimi dersi vermek üzere öğretim görevlisi oldu, aynı zamanda Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı görevini üstleniyordu. 9 Eylül 1995 yılında gerçekleşen trafik kazasında eşini kaybetti. 1997 yılında ikinci evliliğini yaptı. 21 Ekim 1999 tarihinde Ankara'daki evinin önünde park halindeki aracının üzerine bırakılan bombanın patlaması üzerine hayatını kaybetti.

(O dönem öldürülen önemli kalem ustalarını araştırmalar sonucu bir araya getirmeye çalıştım, diğer yazarların hakkında da araştırmalarımı sizlerle paylaşacağım.)       


İfadelerİfadeler