5 Kasım 2016 Cumartesi

Nükleer Enerji Santrali



Nükleer santral, radyoaktif maddelerin kullanılarak elektrik enerjisi üretildiği tesistir. Radyoaktif maddeler kullanıldığından dolayı güvenliğin üst seviyelerde olması gerekmektedir. Patlama riski bulunan nükleer santrallerin atıklarının da her canlı için tehlikesi vardır.


Çalışma sistemi, reaktörün merkezinde oluşan ısı enerjisi suya yönlendirilir, su almış olduğu bu enerji sayesinde evre değiştirir ve kızgın buhar haline dönüşür. Buhar sonra elektrik jeneratörüne bağlı olan türbinine verilir. Buhar, türbin mili üzerinde bulunan türbin kanatları üzerinden geçerken önceden aldığı ısıl enerjiyi kullanarak, türbin milini harekete geçirir. Bu dönme hareketi sonucunda alternatörlerde elektrik elde edilir. Jeneratörde oluşan elektrik iletim hatları denilen teller aracılığıyla yere gönderilir. Türbinden çıkan, ısıl enerjisi yahut sahip olduğu basınç ve sıcaklığı düşmüş olan buhar, tekrar kullanılmak üzere yoğuşturucuda yoğuşturularak su haline döndükten sonra reaktörün merkezine gönderilir. Yoğuşturucu da buharın evre değişimi yapılabilmesi için çevrede bulunan su kaynaklarını soğutucu olarak kullanır. 

Güvenlik sistemleri, 
*Reaktör koruması sistemi nükleer reaksiyonu sonlandırmak
*Engelleme sistemi radyo aktif madde salınımını önlemek
*Yakıt kaplaması koruma tabakası olan ve reaktör soğutma devresi boyunca yakıtı aşınma sonucu doğabilecek sorunlardan korumak 
*Rektör kabı nükleer reaksiyon sırasında salınan radyasyonu tutmak 
*Birincil çevreleme reaktör kabını içeren büyük bir metal ve betondan oluşur ve sızıntı ve güçlü basınçlara dayanır.
*İkincil çevreleme birincil çevreleme sistemini kapsayan sistemdir. Türbin dahil buhar sisteminin bir kısmını kapsar ve radyo aktif malzeme içerir.
*Çekirdek alıcı çekirdek betonu eritecek endişesiyle çekirdek tutucu icat edilmiştir. Reaktörler çevreleme binanın alt çekirdek ile donatılmıştır.



Çevre Üzerinde Etkisi Olan Kazalar, 
*1957 Windscale (İngiltere) kazasında reaktörden radyasyon yayılmasıyla beraber ölümler meydana gelmiş ve hastalıklar başlamıştır. 260 tiroide kanseri 
* 1958 Chalk River (Kanada) Bozuk yakıtın konteyner aracılığıyla reaktör çevresinden çıkartılması sonucu depolama koyusuna düşerek yanmasıdır. 46 kişi farklı düzeylerde radyasyona maruz kalmıştır.
*1979 Three Mile Adası (Amerika Birleşik Devleti) Operatör hatası ile kazaya dönüşmüş bir olaydır. Reaktör erimesi meydana gelmesine rağmen reaktörü çevreleyen betonlar sayesinde radyasyon sızıntısı olmadığı söylenmiştir.
*1986 Çernobil (Ukrayna) Facia olarak adlandırabiliriz. Operatörün güvenlik mevzuatına aykırı olarak santralde deney yapması sonucuyla reaktördeki ani güç artışı ve santral derinliğine güvenlik prensibine aykırı olarak, reaktörü çevrelemesi gereken koruyucu kabuğun inşa edilmemesidir.  
*2011 Rukuşima (Japonya) 9.0 büyüklüğündeki Töhoku depremi ve tsunamisi sonrası meydana gelmiştir. Tsunami Japonya'ya büyük zararlara yol açtığı ve nükleer santralde arızalar oluşturdu.


İfadelerİfadeler