14 Ocak 2017 Cumartesi

Maraş Olayı


Kahramanmaraş, Osmanlı İmparatorluğunun I. Dünya Savaşında yenilmesi sonucunda 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Ateşkes gereği Anadolu'nun birçok yeri gibi Kahramanmaraş'ında işgal altına alınmıştır.  


İlk Kurşun, Ermeni ve Fransız Lejyon askerlerin Uzunoluk hamamından çıkan Türk kadınlarının peçelerini zorla açmak istemişlerdir. Olaya müdahale eden Çakmakçı Sait ''Gavur Oğulları! Dokunma bacılarıma!'' diyerek askerlerin üzerine yürür. Üzerinde silah olmayan Çakmakçı Sait Lejyon askerleri tarafından vurularak yaralanır. Bu sırada adı İmam olan ve süt sattığı için Sütçü İmam olarak tanınan İmam yanımda bulunan silahı ateşleyerek kısa süreli bir arbede yaşandı. Yaşanan arbede sonucu Çakmacı Sait ile Ermeni askeri öldü. Ağabeyli köyüne kaçan Sütçü İmam bulunamadı. 31 Ekim 1919 tarihinde düşmana ilk kurşunu atan Sütçü İmam kurtuluş harekatını başlatmış oldu.



Bayrak Olayı, 27 Kasım 1919 tarihinde Fransız komutanı için bir dans tertip edilir. Komutanın dansa davet ettiği Ermeni kızı ''Sizinle dans etmekten mazurum. Çünkü kendimi esarette hissediyorum. Kalede Türk bayrağı dalgalandığı sürece sizinle dans edemem'' diyerek teklifi geri çevirir. Bunun üzerine Fransız komutanı emriyle Türk bayrağı indirilir. Fransızların şehrin kalesindeki bayrağı indirmeleri, suçsuz kişileri öldürmeleri ve Maraş ileri gelenleri tutuklamaları tepkiyi arttırdı. Ulu Cami İmamı ''Kalesinde Türk bayrağı dalgalanmayan bir şehirde cuma namazı kılınmaz!'' sözü halkı harekete geçirdi. Maraş halkı kale içerisindeki Fransız askerlerinin etkisiz hale getirip yeniden Türk bayrağını diktiler. Daha sonra Fransızlar 11 Şubat 1920 tarihinde şehri boşalttılar.   


İfadelerİfadeler